Top 5 excuses waarom mensen ongezond te eten

Geplaatst op 26-11-2020

Diep vanbinnen wil iedereen een gezond en fit lichaam, maar hoe komt het dan dat er slechts zo weinig dit doel werkelijk bereiken?
Na meer dan 15 jaar mensen te begeleiden naar hun ideale lichaam, heb ik al heel veel excuses gehoord.
Dit zijn de 5 meest voorkomende excuses en wat je er aan kunt doen om deze te vermijden.
 

 1. “Ik heb te weinig tijd om gezond te eten”
  Dit lijkt tegenwoordig een standaard antwoord voor alles wat we weten dat we zouden moeten doen, maar waar we niet veel zin in hebben om het ook effectief te doen.
  Iedereen heeft 24 uur in een dag, dus daar zal het niet aan liggen. Het grote verschil zit hem de prioriteiten die je hebt.
  Zeg niet meer “Ik heb geen tijd om gezond te eten”, maar vervang deze zin door “mijn gezondheid is geen prioriteit voor mij” en kijk hoe je je daarbij voelt.

  Wanneer je voelt dat dit toch een beetje wringt (en dat zou het moeten doen) kun je gemakkelijk tijd winnen door je maaltijden op voorhand te plannen. Zorg voor een goede structuur, weet wat je wilt eten in de komende dagen en bereid deze maaltijden  op voorhand voor. Je kunt het best voor een vast schema gaan waarbij je elke week 1 of 2 vaste kookmomenten inlast. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en heb je altijd eten klaarstaan voor tijdens de drukke momenten
   
 2. “Ik kan niet koken”
  Niets komt vanzelf. Als je nooit probeert om iets klaar te maken, zul je ook nooit leren koken.
  Maar maak je geen zorgen, je hebt ongelooflijk veel geluk dat je in deze prachtige tijd van het internet leeft!
  Door slechts enkele klikken te maken op je computerscherm kom je al snel terecht op websites met honderden recepten. Een andere optie is om kookboeken aan te schaffen. Of zelf wanneer je niet graag leest, kun je op youtube video’s vinden waar ze elk recept stap voor stap overlopen. Indien dit nog niet voldoende is, kun je altijd deelnemen aan een opleiding ‘leren koken’. Er is nooit een tekort aan informatie of middelen om te leren koken. Bovendien verwacht niemand dat je een meesterschef moet zijn om gezond te kunnen eten. In tegenstelling, ik raad je zelfs aan om alles zo simpel mogelijk te houden als je jouw gezonde levensstijl gemakkelijk wilt volhouden.
   
 3. “Mijn vrienden en familie eten ongezond”
  Jij bent de enige persoon die verantwoordelijk is voor jouw gezondheid en jouw geluk.
  Maar al te vaak schuiven we de verantwoordelijkheid door naar anderen zodat wij er geen schuld aan hebben. Met deze manier van handelen zal je nooit een gewenst resultaat bereiken. Neem zo snel mogelijk verantwoordelijkheid op voor jouw leven en vertel je vrienden en familie dat je gezonder gaat leven. Wanneer zij werkelijk om jou geven, zullen ze je proberen te steunen in je onderneming naar een betere levensstijl. Indien ze je toch proberen te verleiden met slechte opties en expres je doel in de weg staan, is het misschien tijd om je omgeving te evalueren en daar aanpassingen in te maken.
   
 4. “Ik wil geen calorieën tellen”
  Geen probleem, maar hoe ben je dan van plan om je lichaam de juiste hoeveelheden energie aan te leveren? Meestal als mensen dit zeggen, verwachten ze van mij een makkelijkere oplossing. Jammer genoeg bestaat hier geen snelle fix voor. Als je optimaal wilt presteren of simpelweg wilt afvallen, zul je rekening moeten houden met de calorieën die je verbruikt en de calorieën die je opneemt. Indien je dit niet doet, ben je slechts aan het gokken.
  Zoals je weet win je niet altijd bij kansspelen en de verliezen zorgen enkel voor meer stress op het lichaam waardoor het nog slechter gaat reageren en functioneren. Zorg er daarom voor dat je vanaf het begin succes kunt ervaren door de juiste technieken toe te passen. Dit succes zal onmiddellijk een nog grotere motivatie met zich meebrengen waardoor alles een stuk gemakkelijker zal verlopen. Bovendien zul je na enkele weken eenvoudig kunnen zien hoeveel calorieën er op je bord liggen.
   
 5. “Gezond eten is te duur”
  De prijs van de voedingsmiddelen wordt vaak aangehaald als een van de belangrijkste obstakels voor mensen om gezonder te gaan eten. Dikwijls wordt daarbij verwezen naar biologische en vegetarische producten, maar die vergelijking klopt niet helemaal. Je kunt immers ook binnen het klassieke aanbod perfect een keuze maken tussen meer en minder gezonde producten. 
  Daarnaast moet je ook rekening houden met de gevolgen van je voedingskeuzes. Zo zal je wanneer je vaak junk food eet, op latere leeftijd meer kans hebben op medische problemen. Deze brengen een hoop kosten en ongemak met zich mee. Dus staar je niet blind op wat er zich nu voordoet, maar denk eens na over de gevolgen die je huidige keuzes zullen hebben over een aantal jaar.

  “Cheap food is an illusion. The real cost is paid somewhere. If we don’t pay at the cafeteria cash register, then we pay with our kid’s health, the planet, the animals, and/or public funds.You get what you pay for.” – Ryan Andrews
   

Merk je dat zelf een of meerdere van deze excuses gebruikt? Dan stel ik voor om er NU komaf mee te maken.
Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek in en ik help je meteen op weg om de eerste resultaten te boeken.  

Deel dit bericht:

Creëer een winnende High Performance omgeving

Iedereen die op zoek is naar succes of buitengewone resultaten heeft de volgende uitspraak van Jim Rohn wel al gehoord: “You are the average of the 5 friends you spend the most time with”.  En hoewel we dit allemaal...

10 Tips om extra kerstkilo's te voorkomen

De kerstperiode staat weer voor de deur! Tijdens deze prachtige tijd van het jaar durven we onze doelstellingen en voedingsgewoontes al wat sneller aan de kant te schuiven. In januari merken we dan echter dat er een aantal kilo&rsqu...

Wout D.

Het HPC programma en coach Kennard zijn een dikke aanrader.

Lees meer

Leen D

Ik heb net het coachingtraject doorlopen en ben meer dan blij met het resultaat.

Lees meer

Miek A.

Voor het programma was ik ook al bezig met gezonde voeding om af te vallen, maar het wilde maar niet lukken.

Lees meer

Pieter S.

Dankzij Kennard zijn opvolging en programma is mijn conditie stevig verbeterd

Lees meer

Vicky C.

Ik heb maar van 1 ding spijt.... dat ik er niet eerder aan begonnen ben... Bedankt !

Lees meer

Sangjoon W.

My experience with HPC was amazing.

Lees meer

Jozef P.

Don't dream for it, work for it. High Performance Coaching will give you all the support you need!

Lees meer