Creëer een winnende High Performance omgeving

Geplaatst op 02-02-2021

Iedereen die op zoek is naar succes of buitengewone resultaten heeft de volgende uitspraak van Jim Rohn wel al gehoord: “You are the average of the 5 friends you spend the most time with”.  En hoewel we dit allemaal weten en het prachtig klinkt, zie ik veel cliënten zich toch nog omringen met mensen die hun terughouden of in sommige gevallen zelfs afbreken. Daarom wil ik je met deze blogpost helpen om je omgeving te evalueren en te transformeren in een winnend team van High Performers.

In de eerste plaats wil je brutaal eerlijk gaan kijken naar de mensen met wie jij tijd spendeert. Lijst op wie effectief bijdraagt aan jouw doelen of leven en wie de energievreters zijn die je proberen tegen te houden. Belangrijk bij deze opdracht is dat je jouw emoties uit het spel houdt, je wilt compleet objectief zijn.

De meest logische oplossing zou zijn om de lijst met energievreters gewoon uit je leven te verwijderen en enkel te focussen op zij die waarde toevoegen aan jouw leven. Maar in sommige situaties is dit niet altijd mogelijk omdat je bijvoorbeeld met hun moet samenwerken of misschien maken ze deel uit van je familie. In dat geval wil je zeer bewust zijn van wat ze doen en ofwel je tijd met hun beperken of ze mee aan boord krijgen met jouw visie. Maar hoe doe je dat?

Wat je wilt beseffen is dat deze personen in de meeste gevallen geen slechte bedoelingen hebben, maar vaak weten ze gewoon niet beter. Wanneer jij als High Performer grotere doelen gaat nastreven, worden zij geconfronteerd met de resultaten in hun eigen leven. Misschien hebben ze vroeger zelf een aantal dingen ondernomen, zijn deze niet goed uitgedraaid en willen ze nu jou beschermen door maar niet te veel risico te nemen of niet te groot te denken. Wat ze echter niet beseffen is dat hun falen compleet los staat van wat voor jou mogelijk is.

Een andere optie kan zijn dat ze bang zijn om jou als vriend te verliezen. Want zoals jij weet moet je om succes te behalen dingen opgeven. Wil je andere resultaten dan je gewoon bent, zal je dingen moeten doen die je voorheen nooit deed en zal je moeten stoppen dingen te doen die je voorheen altijd deed. Deze verandering van prioriteiten is voor veel mensen moeilijk te vatten en al snel gaan ze je beschuldigen of verwijten dat je veranderd bent ook al is dit de normaalste zaak ter wereld.

Deze situatie kun je met een van de meest cruciale High Performance vaardigheden, communicatie, in de meeste gevallen oplossen. Wil je hun mee aan boord krijgen spreek dan niet alleen je doelen en acties uit, maar leg hen uit waarom dit voor jou belangrijk is en hoe zij een rol kunnen spelen in deze nieuwe situatie. In plaats van te verwachten dat iedereen begripvol is, neem je verantwoordelijkheid op voor de situatie door concrete afspraken te maken. De mensen die niet aan boord willen zijn zullen zichzelf in dat geval wel verwijderen.

Uiteraard is het belangrijk om de andere lijst ook even onder de loep te nemen. Het is niet omdat deze personen geen energievreters zijn, dat ze ook een meerwaarde toevoegen aan je leven. Misschien zijn het wel mensen die gewoon met je meepraten om aardig gevonden te worden of mensen die hopen mee op jouw kar naar succes te springen. Daarom helpt het om kritisch te kijken naar ieder individu wat hij of zij toevoegt aan jouw leven. Wordt je uitgedaagd of praten ze maar wat mee? Zijn eerlijk en oprecht of merk je dat ze toch eerder achter je rug praten en niet integer zijn? Dit kan allemaal misschien wat vergezocht lijken, maar zoals ik in het begin aanhaalde: jij bent het gemiddelde van de 5 personen waarmee je het meeste tijd doorbrengt. Zijn dit 5 High Performers, dan zal jij er ook een worden. Zijn dit 5 klein denkende pessimisten? Dan zal jij nummer 6 zijn.

High Performance heeft niets met kansen of geluk te maken, maar het is een bewuste keuze.

Merk je dat jouw omgeving niet ideaal is en lukt het je zelf niet om hier verandering te brengen?
Stuur me een persoonlijke bericht en we overlopen samen, volledig vrijblijvend, jouw situatie.

Deel dit bericht:

Creëer een winnende High Performance omgeving

Iedereen die op zoek is naar succes of buitengewone resultaten heeft de volgende uitspraak van Jim Rohn wel al gehoord: “You are the average of the 5 friends you spend the most time with”.  En hoewel we dit allemaal...

10 Tips om extra kerstkilo's te voorkomen

De kerstperiode staat weer voor de deur! Tijdens deze prachtige tijd van het jaar durven we onze doelstellingen en voedingsgewoontes al wat sneller aan de kant te schuiven. In januari merken we dan echter dat er een aantal kilo&rsqu...

Wout D.

Het HPC programma en coach Kennard zijn een dikke aanrader.

Lees meer

Leen D

Ik heb net het coachingtraject doorlopen en ben meer dan blij met het resultaat.

Lees meer

Miek A.

Voor het programma was ik ook al bezig met gezonde voeding om af te vallen, maar het wilde maar niet lukken.

Lees meer

Pieter S.

Dankzij Kennard zijn opvolging en programma is mijn conditie stevig verbeterd

Lees meer

Vicky C.

Ik heb maar van 1 ding spijt.... dat ik er niet eerder aan begonnen ben... Bedankt !

Lees meer

Sangjoon W.

My experience with HPC was amazing.

Lees meer

Jozef P.

Don't dream for it, work for it. High Performance Coaching will give you all the support you need!

Lees meer